استیون هاوکینگ فیزیکدان انگلیسی چند روزی است که دیگر در قید حیات نیست. این روزها درباره افکار علمی و فلسفی این دانشمند بحث و گفتگوهایی شکل گرفته است ولی وجهی از نگرانی ها و دغدغه های او مورد توجه جدی مطبوعات ایرانی قرار نگرفته است
رئیسجمهور چندی پیش در سیویکمین جشنواره خوارزمی درباره علم، فناوری و دانشگاه سخنرانی کرد. این سخنرانی، که میتوان آن را بیانگر موضع رسمی دولت (و چهبسا حاکمیت) درباره موضوعات طرحشده دانست، وجوه مختلفی داشت که شاملِ اقتصاد دانش، رابطه دانش و آزادی، رابطه علم و فناوری و دین و غیره میشدند.
View Resultفیلترینگ تلگرام بحث درستی یا نادرستی فیلترینگ را باری دیگر مطرح کرده است. بحثی که اگرچه مسالۀ بومی کشور ماست، توجهی جدّی بدان نمیشود.
View Resultاین اثر در حوزۀ اخلاق ماشینی[۱] قرار میگیرد. اخلاق ماشینی حوزۀ مطالعاتیِ نسبتاً نوظهوری است که ذیل اخلاقِ هوش مصنوعی به وجود آمده است.
View Resultبحران زیستمحیطی از انضماميترين معضلاتي است كه بشر امروز با آن مواجه است. اين معضل باعث گرديده تا انديشمندان به فكر بازخواني نسبت انسان و .طبيعت و بررسي بايدها و نبايدها متناسب با شرايط كنوني بيفتنداخلاق زیستمحیطی حوزه نوظهوری است كه در آن موضوعاتي ازایندست موردبحث و بررسي قرار ميگيرد.
View Resultمصاحبه با دکتر علی پایا
View Resultمصاحبه با دکتر مصطفی تقوی استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف
View Resultمصاحبه با پروفسور اندرو فینبرگ استاد دانشگاه سیمون فریزر کانادا در حاشیه همایشی ملی «فرهنگ و تکنولوژی»
View Resultسمینار « اخلاق و فناوری» به همت اندیشکده مهاجر و با همکاری معاونت فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف روز دوشنبه اول خردادماه در آمفیتئاتر انجمن فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی شریف برگزار گردید.
شنبه دوم اسفندماه هزار و سیصد و نودوپنج بود که برای شرکت در نشست فلسفه تکنولوژی به تالار کمال دانشکده ادبیات دانشگاه تهران رفتم. امید داشتم که این نشست تصویری از وضعیت فلسفه تکنولوژی در ایران را برای من مجسم کند، این امید محقق شد اما تصویر چندان دلپذیر نبود. (more…)
جناب آقای محمد نمازی، دانشجوی دکتری فلسفه علم دانشگاه شریف، در برنامهای که اخیراً به همت کارگروه اخلاق و فناوری اندیشکده مهاجر در سالن سمینار گروه فلسفه علم برگزار شد به ارائه تجربیات خود از فرصت مطالعاتیشان در دانشگاه توئنته کشور هلند پرداختند. (more…)
سومین اجلاس ملی فعالین شاخص جبهه فضای مجازی انقلاب اسلامی با نام فصل وصل در مشهد مقدس برگزار شد. ابوطالب صفدری یکی از اعضای کارگروه اخلاق و فناوری که از شرکت کنندگان در این اجلاس بود، گزارش می دهد.
به تازگی در کشور دانمارک گروهی از جوانان شیعه اقدام به طراحی و توسعۀ برنامۀ واقعیتِ مجازیِ کربلا کردهاند.
View Resultفلسفه اسلامی تا چه حدی میتواند به تحلیل مفاهیم جدید کمک کند؟
View Resultچرا فناوریهای ارتباطات و اطلاعات در ایران کارایی لازم را نمیتوانند داشته باشند؟ // پرنده ای که نداند آزادی چیست از باز ماندنِ درِ قفسش سرما میخورد…
View Resultبورگمان در کتاب "فناوری و سیرتِ زندگیِ معاصر[۱]" تحلیل درخشانی از پیامدهای عمیق هستیشناسانۀ فناوری ارائه داده و آن را برای فهم وضعیت انسان معاصر به کار میبندد. محور اصلیِ تحلیلهای او را دو مفهوم مصرفگرایی[۲] و فعالیتهای کانونی[۳] تشکیل میدهد. در ادامه بهطور مختصر با این دو مفهوم آشنا شده و از آنها برای
View Resultپوچی یا نهیلیسمْ[۱] برخلاف نامش که شاید کمی مرموز و پیچیده به نظر بیاید اصلاً پدیدۀ عجیبوغریبی نیست. دستکم در روزگارِ ما. روزگاری که به نحو غیرقابل تشخیصی با پوچی بههمپیچیده است. اصلاً لازم نیست تا دست به دامنِ استدلالهای پیچیدۀ فلسفی شویم تا بتوانیم این پوچیِ دامنگیر را نشان دهیم.
View Resultدر تمام نظریههای اخلاقی که اخلاق تکنولوژی و نیز اخلاق فاوا ذیل آن قرار میگیرند، یکی از مباحث مهم و جدی، حل ناسازگاریها و تعارضات اخلاقی است. بهعبارتدیگر موقعیتهای فراوانی وجود دارد که در آنها با تعارض یک یا چند ارزش اخلاقی مواجه ایم و باید سعی کنیم تا برونرفتی برای آنها بیابیم.
View Resultپیشرفتها در علوم و فناوریهای نانو وعده تأثیرات شگرفی را بر سلامت، ثروت و صلح جهانی در دهههای آینده میدهد.
View Resultکتاب بدنها در فناوری دربرگیرنده آخرین تلاش دن آیدی، فیلسوف فناوری برجسته، برای درک فناوری از منظری پدیدارشناختی است. آیدی در همه کارهایش از موریس مرلوپونتی و مفهوم «بدن-سوژه» او استفاده کرده است.
View Resultکتاب «اخلاق دغدغه های محیط زیستی» (The ethics of Environmental concern) اثر رابین اتفیلد (Robin Attfield) یک اثر کلاسیک در حوزه اخلاق محیط زیست محسوب می شود.
View Resultعلوم اعصاب به شکلی فزاینده به ما این امکان را میدهد تا جنبههای گوناگون رفتار انسانی را توضیح دهیم، پیش بینی کنیم یا حتی کنترل نماییم. چالشهای اخلاقی که ازین پیشرفتها ایجاد میگردد از مرزهای اخلاق زیستی رایج فراتر میروند
View Resultفناوری یک بهشت آرمانشهرانه را برای ما به ارمغان میآورد یا جهنمی ویران شهرانه؟. اگر گفتههای بسیاری از دانشمندان که در حوزههای نوظهور فناوریِ قرن بیستم فعالیت میکنند را باور کنیم، آینده به شکل خیرهکنندهای روشن خواهد بود.
View Resultسؤالات اخلاق فراوانی پیش روی مهندسان و کارورزان فناوری وجود دارد سؤالهایی که شاید در وهله نخست پاسخهای سادهای داشته باشند اما با دقت و موشکافی متوجه عمق و دشواری آنها خواهیم شد. برای مثال سوالاتی مانند اینکه چه کسی را باید بهعنوان مسئول انفجار شاتل فضایی چلنجر معرفی نمود و آیا سیستمهای اطلاعاتی نوین
View Resultجلسه بیستم از حلقه تخصصی اخلاق و فناوری در مردادماه سال ۹۶ برگزار شد. پس از بحث پیرامون مسائل جاری کارگروه، سه ارائه محتوایی توسط اعضای کارگروه، به شرح زیر، ارائه گردید.
View Resultدر جلسه نوزدهم از حلقه تخصصی اخلاق و فناوری دربارهی موضوعات موردتوجه برای پرونده اخلاق و فناوری مجله مهاجر بحث و موارد زیر بهعنوان سؤالات و چالشهایی برای طرح در مجله پیشنهاد شد:
View Resultدر این جلسه پس از بحث و بررسی پیرامون مباحث ستادی کارگروه، به بحثهای علمی پرداخته شد. آقای صفدری صورت اصلاحشده از مقالهی خود تحت عنوان «ارزیابیِ وبسایتهای ایرانی از منظر اخلاقِ حریم خصوصی» که به نحو بنیادینی حکواصلاح و آمادهی ارائه جهت داوریست را ارائه کرد.
View Resultجلسه شانزدهم : خلاصه فصل نهم از کتاب فلسفه اطلاعات فلوریدی و جلسه هفدهم : خلاصه فصل چهارم از کتاب اخلاقی سازی فناوری فربیک
View Resultدر جلسه چهاردهم چکیده مقالاتی که قرار است در سمیناری در آینده نزدیک ارائه شود، مطرح شد و در جلسه پانزدهم در مورد پرسش و پاسخ از لاتور بررسی هایی صورت گرفت. در ادامه با تفصیل بیشتر بخوانید.
View Resultجلسه سیزدهم از حلقه تخصصی کارگروه اخلاق و فناوری در تاریخ بیست و دوم اسفندماه برگزار شد. در این جلسه پس از بحث پیرامون مسائل ستادی کارگروه، مباحثه روی فصل سوم کتاب فربیک توسط اعضاء انجام پذیرفت که خلاصه آن فصل به شرح زیر است.
View Resultجف بزوس[۱]، مدیرعامل آمازون، جزء اولین کسانی بود که فهمید از قِبَلِ ربط میتوان چند میلیارد دلار پول به جیب زد
View Resultاگر بابتِ چیزی پول نمیدهید، بدانید که خریدار نیستید، بلکه همان محصولی هستید که فروخته میشود!
View Resultفیسبوک چگونه قرار است ارزشهای کلیِ اخلاقی را به فرآیند تصمیمسازیِ خود ترجمه کند؟
View Resultفیلسوفِ برجستۀ دانشگاه نیویورک، هلن نیسنبائوم[۱]، رویکرد خود به مسئلۀ حریم خصوصی را در رأس دستور کارِ ملی قرار داده است. ردپای وی در جای جای رویکرد جدید کمسیون تجارت فدرال به مسئله حریم خصوصی دیده می شود.
View Resultشورای مشورتی گوگل متشکل از ده نفر، ازجمله لوچیانو فلوریدی، استاد فلسفه و اخلاق اطلاعات دانشگاه آکسفورد و اریک اشمیت، مدیرعامل سابق گوگل میباشد. این شورا، با برگزاری جلسات و نشستهای متعدد در کشورهای مختلف اروپا، سعی در حل مسائل اخلاقی پیشروی خود دارد.
View Resultنگاهی به ریشه مشکلات بحران بازسازی سرپل ذهاب
View Resultوقتی از "هنر ارزشی" و بهتبع آن " اثر هنری ارزشی" سخن میرانیم، باید بدانیم که دقیقاً از چه چیزی صحبت میکنیم.
View Resultمدتهاست که نام داعش یا دولت اسلامی عراق و شام ! گرداگرد رسانهها میچرخد. عدهای آن را پدیدهی ننگآور قرن تلقی میکنند. و رسانهها هرروز اخباری را پیرامون این جنبش نوظهور ، به استماع شنوندگان میرسانند.
View Resultاستیون هاوکینگ فیزیکدان انگلیسی چند روزی است که دیگر در قید حیات نیست. این روزها درباره افکار علمی و فلسفی این دانشمند بحث و گفتگوهایی شکل گرفته است ولی وجهی از نگرانی ها و دغدغه های او مورد توجه جدی مطبوعات ایرانی قرار نگرفته است
View Resultتفاوت ما با ترکیه، در نقطه تشکیل دو کشور هویداست. ترکیه و شوروی، دولت جدیدشان را بعد از فروپاشی دو امپراتوری تجربه کردند، ولی ایران وضعیتی متفاوت داشت.
View Resultدکتر مگی لیتل ریاست انستیتو اخلاق کندی در دانشگاه جرج تاون است . ایشان در این ویدیو به مسائل اخلاقی مربوط به مراحل جنینی زندگی انسان میپردازد.
View Resultپیتر پائول فربیک از پیشگامان رویکرد پساپدیدارشناسی در فلسفه تکنولوژی است. او هماکنون ریاست دپارتمان فلسفه دانشگاه توئنته، ریاست انجمن فلسفه و تکنولوژی و عضو شورای هلندی علوم انسانی است.
View Resultفناوریهای اصلاح ژنتیکی با کشف تکنیک CRISPR وارد مرحلهای تازهای از حیات خود شدهاند. این تکنیک به دانشمندان کمک میکند تا بتوانند تک ژنها را بهصورت دلخواه با ژنهای دیگر جایگزین کنند.
View Resultعصبشناسی اخلاق (neuroscience of ethics) بخشی از اخلاق نورو است که در آن تأثیر یافتههای عصبشناختی بر مفاهیم اخلاقی و حقوقی مورد تأمل قرار میگیرد.
View Resultزِینپ توفکچی (Zeynep Tufekci)[1] جامعهشناس تکنولوژی و عضو هیئتعلمی دانشگاه کارولینای شمالی است. او در این ویدیو به مبحثی تحت عنوان اخلاق الگوریتم (Algorithm Ethics) میپردازد .
View Resultویدئوی فوق کاری از انستیتو بریتانیایی مطالعات پسا انسانگرایی است که به بنیادهای نظری جنبش فرا انسانگرایی (Trans humanism) میپردازد.
View Resultسم هریس، نویسنده، فیلسوف و نوروساینتیست مشهور در این ویدیو درباره خطر توسعه هوش مصنوعی بدون توجه به پیامدهای آن هشدار میدهد. هریس نظر برخی که ابر هوش مصنوعی را یک امکان بعید و شاید ناممکن میدانند رد میکند.
View Resultپروفسور پیتر سینگر از اساتید برجسته دانشگاه پرینستون درزمینه اخلاق زیستی است. او یکی از طرفداران اصلی نظریات سودگرایانه اخلاقی در جهان کنونی بشمار میآید . ویدیوی فوق مربوط به مصاحبه پیتر سینگر درزمینه اخلاق زیست پزشکی در دانشگاه آکسفورد است.
View Resultدر حالی که تنهایی به رایج ترین رنج بشر مدرن تبدیل شده است، شبکههای اجتماعی با هدف بازیابی روابط اجتماعی در بستری نوین پا به عرصه وجود گذاشتهاند. اما به نظر می رسد آنها در حال دگرگونی جنس این دست از روابط اند.
View Resultنگرانیها درباره خطراتی که ممکن است غذاهای اصلاح ژنتیکی شده یا تراریخته برای انسان و محیطزیست در پی داشته باشند منجر به بحثهای داغ و جنجالی میان طرفداران و مخالفان این نوع از محصولات هم در سطح جهانی و هم در داخل کشور شده است.
View Resultویدیو کاری از مرکز مستقل تحقیقات . PEW در ایالاتمتحده است که هدفش ارائه اطلاعات درباره مسائل اجتماعی و برجستهسازی گرایشهای در حال شکلگیری در جامعه است. بهطور خاص تمرکز این ویدیو بر مسئله انقلاب بهسازی revolution Enhancement است
View Resultپروفسور نیک بوستروم (Nick Bostrom) استاد فلسفه در دانشگاه آکسفورد است که از او بیش از ۲۰۰ کتاب و مقاله در موضوعات گوناگونی همچون اخلاق بهسازی انسانی، خطرات هوش مصنوعی ، سودگرایی و غیره به چاپ رسیده است. او در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۵ به انتخاب نشریه فارین پالسی بهعنوان یکی از ۱۰۰ متفکر برتر
View Resultکریستن برگر (Christian Brugger) یک پژوهشگر برجسته درزمینه اخلاق و الهیات مسیحی است. او دکترای خود را در اخلاق مسیحی از دانشگاه آکسفورد اخذ نموده و بیشتر از ۲۰۰ مقاله و کتاب در موضوعاتی همچون اخلاق زیستی، اخلاق جنسی، نظریه قانون طبیعی در اخلاق، و همینطور حوزههای میانرشتهای مانند روانشناسی و انسانشناسی مسیحی دارد.
View Resultری کرزول (Ray Kurzweil) نویسنده، مخترع و آیندهپژوه برجسته آمریکایی است. بیل گیتس رئیس شرکت مایکروسافت معتقد است که او بهترین فرد در جهان برای پیشبینی آینده هوش مصنوعی است. حضور جنجالی سالهای اخیر او در شرکت گوگل نیز بسیاری را متقاعد کرده که این شرکت به دنبال گامهای بلند درزمینه هوش مصنوعی است.
View Resultپروفسور متیو لیائو عضو دپارتمان فلسفه دانشگاه نیویورک و رئیس برنامه اخلاق زیستی این دانشگاه است. از او مقالات و کتابهای متعددی در زمینههای گوناگونی اخلاقی ازجمله اخلاق زیستی ، اخلاق نورو و …. به چاپ رسیده است.
View Resultاولریک شولتز(Ulrik Schultz) در این سخنرانی درباره شیوهای که رسانههای اجتماعی هویت ما را شکل دهند به بحث میپردازد. ایشان در ابتدا از تأثیرات دوسویه انسان و فناوری سخن میگویند، اینکه چگونه ارزشها و شیوه تفکر ما قادرند در فناوریها به شکل مادی درآیند و سپس همان فناوری بر نحوه مواجه ما با عالم و
View Resultجری کاپلان (Jerry Kaplan) یکی از دانشمند مطرح علوم کامپیوتر در سطح جهان است و بهعنوان یکی از پیشروان pen computing و دنیای تبلت ها شناخته میشود. او همچنین نویسنده، آیندهپژوه ، کارآفرین و صاحب چندین شرکت معتبر تجاری است.
View Resultاخلاق نورو حوزهای نوظهور از تأمل اخلاقی است که به تبعات اجتماعی و اخلاقی علوم و فناوریهای عصبی میپردازد. ازآنجاکه علوم و فناوریهای عصبی یکی از ارکان توسعه فناوریهای همگرا هستند توجه به چالشهای پیش روی آنها از اهمیت دوچندانی برخوردار است. لذا ما در گام نخست این طرح با مروری بر ادبیات بینالمللی، تلاش
View Resultگستردگی و نفوذِ فناوریهایِ اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، به حدیست که اگر بگوییم هیچ دستآوردِ فناورانۀ دیگری قابل مقایسه با آن نیست اغراق نکردهایم. باتوجه به این مسأله و خلاء عمیقی که در زمینۀ مطالعۀ مسائل اخلاقی ناشی از این فناوریها در کشور وجود دارد، ضرورتِ انجام یک طرح تحقیقاتی برای مرورِ ادبیات رایج در
View Resultدر این مقاله آثار و اندیشههای اخلاقیِ یکی از برجستهترین فلاسفۀ اطلاعات یعنی لوچیانو فلوریدی را بررسی خواهیم کرد.
View Resultدر این طرح بنا داریم رویکرد پساپدیدارشناسانه در فلسفه فناوری که یکی از جریانهای تأثیرگذار در این حوزه است را مورد بازخوانی انتقادی قرار دهیم.
View Resultمن در این مقاله در پی آنم که به بررسی بحران مراقبت در پزشکی مدرن بپردازم، بحرانی که طبق آن نیازهای وجودی بیماران تأمین نمیشود.
View Resultپرسش اصلی این مقاله این است که آیا میتوان فضای مجازی را به نحوی طراحی کرد که امکان زندگی معنادار در آن میسر باشد؟
View Result